Blog

Wat is mediation?

Misschien heeft u de term mediation al eens voorbij horen komen, maar wat is mediation dan precies? Soms loopt een conflict zo uit de hand dat een gesprek tussen beide partijen niet meer mogelijk is. Mediation kan dan een oplossing bieden. Een mediator ondersteunt beide partijen bij een conflict door met u en de andere partij het gesprek aan te gaan. Samen werkt u aan afspraken om het probleem op te lossen. Hierdoor is een gang naar de rechter niet nodig, wat vooral fijn is als u nog met elkaar te maken blijft hebben. 
 

Wanneer mediation?

Conflicten kunnen voorkomen in allerlei verschillende situaties. Denk onder andere aan een echtscheiding, waarbij eventueel een ouderschapsplan moet worden opgesteld of waar u vragen kunt hebben over de opvoeding van de kinderen of uw woonsituatie. Ook kunt u denken aan arbeidsconflicten of zakelijke conflicten waarbij u het liefst met de andere partij blijft werken, maar waar het conflict nu te hoog is opgelopen. Ook kan een mediation traject helpen bij familieruzies.

085-9021900
 

Verschil mediator en advocaat

In veel gevallen kan een advocaat ook helpen in een conflictsituatie. Het verschil tussen een mediator en advocaat is echter dat de mediator u en de andere partij ondersteunt bij het maken van afspraken waar beide partijen 'gelukkig' mee zijn. Het belangrijkste doel van een advocaat is zorgen dat zijn cliënt (u dus) het meeste uit de zaak haalt. Dat doel halen, is niet altijd mogelijk uiteraard. Bovendien is het mogelijk dat, als er een gerechtelijke procedure gestart moet worden, een rechter dan bepaalde afspraken oplegt, waardoor u weinig inspraak heeft bij de te maken afspraken. Wanneer u een mediationtraject start, werkt u samen aan oplossingen waar beide partijen zo tevreden mogelijk mee zijn. 
 

Wat zijn de uitgangspunten van een mediator?

Voor u kunt starten met mediation wordt een aantal uitgangspunten doorgesproken met u:

  • Mediation vindt plaats op vrijwillige basis en het staat u dus vrij om gedurende het mediationtraject te stoppen, indien dit nodig mocht zijn.
  • Alle gesprekken zijn vertrouwelijk. Dat betekent dat beide partijen en de mediator er niet met anderen over mogen praten, zonder nadere afspraken.
  • Als laatste worden de gesprekken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst of afsprakenlijst.
     

Schakel Professionele Mediators in

Nu u in grote lijnen weet wat mediation is, weet u misschien ook of u een mediator in wilt schakelen. Professionele Mediators heeft een landelijk netwerk aan mediators waardoor er altijd een mediator bij u in de buurt is. Neem contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden met u.

Neem contact op



wat is mediation
Direct contact opnemen
Tel: 085-9021900
info@professionelemediators.nl
Vraag een vrijblijvend introductiegesprek aan




« Vorige | Terug naar het overzicht | Volgende »

Professionele Mediators Nederland

 
Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies.
Dit doen wij uitsluitend voor statistische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze Disclamer & Privacyverklaring bekijken!