Een mediationgesprek kan best spannend zijn. Misschien zit u sinds lange tijd weer aan tafel met uw werkgever. Of wellicht moet u uw leidinggevende onder ogen zien, terwijl u daar misschien niet op zit te wachten. Voor een goed mediationgesprek is het belangrijk dat u zich voorbereidt. Daarom geven we u 6 tips om u voor te bereiden op een mediationgesprek bij een arbeidsgeschil.
Wanneer de werkgever en werknemer verschillende dingen willen of eisen (en andersom), dan kan er sprake zijn van een arbeidsconflict. Arbeidsconflicten komen helaas regelmatig voor, maar zijn vaak onderling op te lossen. Echter wanneer de beide partijen zo hard botsen dat ze niet meer door een deur kunnen, dan is hulp van een neutrale derde partij vaak nodig. In dat geval komt arbeidsmediation om de hoek kijken.
Een mediationgesprek vindt plaats met beide partijen. (In voorgesprekken of intakegesprekken bijvoorbeeld kan ook apart en vertrouwelijk met beide partijen gesproken worden door de mediator.) Zowel werknemer als werkgever gaan samen om tafel en krijgen om beurten de kans om zijn of haar verhaal te doen.
In het gesprek wordt aangehaald wat voor beiden de oorzaak is van het conflict en de mediator zal vragen stellen om feiten op tafel te krijgen. Door middel van gesprekstechnieken zal de mediator het gesprek sturen richting een gezamenlijke oplossing voor de toekomst.
Om voor een toekomstgerichte oplossing te zorgen voor beide partijen is het van belang dat zowel werkgever als werknemer zich goed voorbereiden op het mediationgesprek. Hieronder 6 tips voor de voorbereiding op uw gesprek.
Bij de start van een mediationtraject kan het vaak prettig zijn om met een intakegesprek te beginnen. Bij dit intakegesprek zit de andere partij er nog niet bij, dit gesprek is enkel en alleen met uw mediator.
In een intakegesprek kunt u alvast kennismaken met de mediator en krijgt u de kans om uw kant van het verhaal te vertellen. Dit gesprek zorgt ervoor dat u wat meer op uw gemak bent en maakt de stap naar het gezamenlijke gesprek mogelijk wat kleiner.
Het is goed om te weten dat u tijdens een mediationgesprek niet direct hoeft te beslissen over wat u wilt in het vervolg. Bij een arbeidsconflict gaat het vaak om het besluit of u wel of niet wilt blijven werken bij uw werkgever.
Besef goed dat u de tijd hebt om na te denken over uw beslissing. U kunt na het mediationgesprek nog altijd advies inwinnen en u hoeft in het gesprek nergens direct voor te tekenen (met uitzondering van de mediationovereenkomst; die wordt wel aan tafel getekend).
Het is belangrijk om van te voren, dus voor het gezamenlijke mediationgesprek alvast te bedenken wat u precies wilt. Wilt u straks weer terug aan het werk? En wat is daar dan voor nodig? Of wilt u niet meer terug naar deze werkgever? Dit zijn enkele vragen die u uzelf kunt stellen om duidelijkheid te krijgen over wat u nou precies wilt.
Als u het mediationgesprek erg spannend vindt, kan het helpen om op te schrijven wat u wilt vertellen en deze aantekeningen mee te nemen. Zo hebt u altijd een geheugensteun voor het geval u even niet meer weet wat u graag wilde aanhalen. Daarnaast zijn er mensen die het prettig vinden om zijn of haar punten voor te lezen. Dan weet u in ieder geval zeker dat u gezegd hebt wat u graag wilde zeggen.
Het stelt mensen vaak gerust als ze weten dat u tijdens een mediationgesprek altijd even apart met de mediator kunt spreken of kunt kiezen voor een time out. Als u niet fit of erg emotioneel bent, kunt u ook na verloop van tijd zeggen dat u graag wilt stoppen. Niemand heeft er iets aan om door te gaan terwijl één van de partijen eigenlijk niet meer kan. Mediation is sowieso op basis van vrijwilligheid, dus u kunt altijd aangeven te willen stoppen.
Probeer van te voren te achterhalen wat u zelf belangrijk vindt in uw werk. Welke behoeftes vervult u in uw werk? Gezien worden? Erkenning? Ondernemerschap? Ambitie? Iets toevoegen voor de medemens? Verbinding met collega’s? Iets creëren/ maken/ bedenken?
Wanneer u uw behoeftes helder hebt, kunt u uzelf afvragen of het vervullen van deze behoeftes nog lukt binnen uw huidige baan. Of is het misschien sowieso tijd voor iets nieuws? Probeer in alle gevallen uw eigen wens en droom te volgen.
Loopt u momenteel tegen een arbeidsconflict aan? Weet dat het belangrijk is om tijdig voor een oplossing te gaan zorgen. Zodra de emoties (te) hoog oplopen zal het alleen maar lastiger worden om het conflict op te lossen. Kies daarom op tijd voor arbeidsmediation om samen tot een oplossing te komen. Vraag vrijblijvend om een gesprek met een van onze mediators . Wij helpen u graag.