Blog

Arbeidsconflict met een zieke werknemer

Ga in gesprek

Voor er vervolgstappen worden genomen, kunt u proberen nogmaals met de werknemer in gesprek te gaan. Wanneer u er samen niet uitkomt, kunt u andere stappen ondernemen. Er moet dan een bedrijfsarts worden ingeschakeld. Onze tips voor het aangaan van een gesprek:

  • Probeer feiten en emoties gescheiden te houden.
  • Het komt vaak voor dat er meerdere partijen zijn betrokken bij een conflict. Betrek deze partijen ook bij de oplossing.
  • Ga altijd in gesprek. Wanneer er geen sprake is van ziekte, maar wel van verzuim vanwege een conflict, wordt het probleem niet opgelost door het gesprek niet aan te gaan. Probeer samen een oplossing te vinden.
  • Geef de medewerker wat tijd om af te koelen door deze betaald verlof aan te bieden. 

Afspraak maken met bedrijfsarts

Als de werknemer ervoor ‘kiest’ om vast te houden aan de ziekmelding moet er een bedrijfsarts worden ingeschakeld om vast te stellen of de medewerker wel of niet kan werken. Alleen de bedrijfsarts kan vaststellen of er sprake is van ziekmelding zonder ziekte/arbeidsongeschiktheid. Wees als leidinggevende dan ook voorzichtig in het doen van uitspraken rondom de ziekte van de medewerker. Zeker wanneer uzelf betrokken bent in het conflict.

Schakel een mediator in

Om een werkbare situatie te behouden en om het arbeidsconflict tot een goed einde te brengen, kunt u een mediator inschakelen. Een mediator is een neutrale partij die beide partijen ondersteunt tijdens een gesprek. Samen met de mediator gaat u kijken naar de best passende oplossing voor beide partijen. Door in gesprek te gaan kunt u toewerken naar een werkbare situatie voor beide partijen. Wanneer dit niet meer mogelijk is, worden de afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst en gaan partijen uit elkaar.

Schakel op tijd de mediator in

U hoeft niet te wachten tot een werknemer zich ziekmeldt om een mediator in te schakelen. Het is altijd goed om escalatie te voorkomen en om zo snel mogelijk in gesprek te gaan. Een mediator kan ingeschakeld worden voor zowel complexe als minder complexe conflicten en als het u zelf of HR niet meer lukt om verder te komen.

Stappen bij ontslag

Wanneer u en uw medewerker niet meer samen uit het conflict kunnen komen, is uit elkaar gaan de beste oplossing. Uiteraard is het dan van belang dat het traject van de arbeidsongeschiktheid van de medewerker goed doorlopen is. Wanneer het dan ook niet meer lukt om samen over de voorwaarden voor ontslag te onderhandelen, kan bij de kantonrechter verzocht worden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk dat u kunt aantonen dat u als werkgever niet het conflict heeft veroorzaakt. 

Schakel Professionele Mediators in

Bij Professionele Mediators werken we uitsluitend met MfN-geregistreerde mediators. Hierdoor kunnen we kwaliteit waarborgen. Dankzij ons landelijk netwerk is er altijd een mediator bij u in de buurt. Neem contact met ons op voor meer informatie of om meteen een afspraak te maken.

Vraag een vrijblijvend introductiegesprek aan

arbeidsconflict zieke werknemer
Direct contact opnemen
Tel: 085-9021900
info@professionelemediators.nl
Vraag een vrijblijvend introductiegesprek aan
« Vorige | Terug naar het overzicht | Volgende »

Professionele Mediators Nederland