Conflictcoaching in de werksfeer
Op plaatsen waar mensen met elkaar samenwerken, kunnen conflicten ontstaan. Vaak komen partijen er samen uit. Wanneer dat niet lukt, kan er een arbeidsconflict ontstaan. Deze verstoorde arbeidsrelatie kan de sfeer op de werkvloer in negatieve zin beïnvloeden en kan zelfs leiden tot ziekmeldingen. Conflictcoaching helpt de onderlinge samenwerkingsrelatie te herstellen en maakt dat betrokkenen beter of anders met elkaar gaan communiceren. Conflictcoaching helpt bij verstoorde arbeidsrelaties tussen:
- Collega’s
- Managers
- Leidinggevende en medewerker
-
Teams
Neem contact op
Hoe werkt conflictcoaching?
De partijen die een conflict met elkaar hebben, gaan onder begeleiding van een conflictcoach op zoek naar een oplossing waar iedereen zich in kan vinden. Deze coach is een onafhankelijke en onpartijdige persoon die deskundig is op het gebied van conflicten, emoties en communicatie. Bij conflictcoaching gaat het er niet om dat iemand gelijk krijgt of dat iemand wint: de coach zet zich in om de belangen van iedereen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. De coach leert de partijen om te gaan met verschillen in persoonlijke eigenschappen en omgangsvormen. Als dat nodig is, gaat de coach hier mee verder, nadat het conflict is opgelost. Hierdoor is de kans kleiner dat er in de toekomst weer conflicten ontstaan die niet opgelost kunnen worden.
Alleen een goed resultaat met goede afspraken
Partijen die een conflict hebben, stemmen er samen mee in dat ze vrijwillig een traject starten. Dit betekent niet dat het traject vrijblijvend is. De partijen spreken af er alles aan te doen om tot een oplossing te komen en zich aan gemaakte afspraken te houden. Een andere afspraak is dat alles wat besproken wordt, geheim wordt gehouden. Hierdoor kan iedereen vrijuit praten. De coach begeleidt de partijen zo goed mogelijk in het vinden van oplossingen.
Hoe lang duurt een traject?
Gemiddeld duurt een traject voor conflictcoaching tien tot twintig uur. Hierdoor is het een snelle en relatief goedkope aanpak van een conflict, zeker in vergelijking met een langlopend juridisch traject.
Conflictcoaching: niet alleen voor bedrijven
Een conflict kan natuurlijk op meerdere plaatsen ontstaan. Denk hierbij aan een conflict tussen een onderwijsinstelling en ouders of leerlingen. Maar ook bij een burenruzie over geluidsoverlast kunnen de emoties hoog oplopen. Ook in deze situaties kan conflictcoaching (of bemiddeling) helpen om samen tot oplossingen te komen.
Aan de slag met conflictcoaching?
Laat een conflict niet te lang doorlopen. Het zorgt niet alleen voor een negatieve sfeer, het kan ook leiden tot ziekmeldingen. Professionele Mediators heeft een ruime ervaring in conflictcoaching en helpt partijen om er samen uit te komen. Neem contact met ons op en wij brengen u binnen 24 uur in contact met een conflictcoach of bemiddelaar.
Neem contact op