Blog

Mediation als alternatief voor juridische procedures bij een arbeidsconflict

Arbeidsconflicten komen op vrijwel elke werkplek wel eens voor. Hoewel ze in sommige gevallen intern kunnen worden opgelost, escaleert een arbeidsconflict soms tot op het punt dat juridische stappen onvermijdelijk lijken. Dit heeft echter als nadeel dat het duur en tijdrovend is, en vaak niet leidt tot wenselijke oplossingen. Mediation helpt beide partijen bij het werken aan een duurzame oplossing die minder tijd en geld kost.

085-9021900
 

Wat is mediation?

Bij mediation helpt een onafhankelijke mediator betrokken partijen bij het vinden van een oplossing voor hun geschil. Met behulp van mediation kan er gewerkt worden aan een duurzame oplossing waarbij (als dit mogelijk is) er ook nog met elkaar gewerkt kan worden in de toekomst. Het kan ook zo zijn, dat de professionele relatie niet te redden is. Ook dit wordt dan besproken en opgelost binnen de mediation. Mediation vindt plaats onder een aantal voorwaarden:

 • Het is op vrijwillige basis, u kunt dus op elk gewenst moment stoppen met de mediation.
 • Alle wensen en belangen worden in kaart gebracht en er wordt gekeken naar gezamenlijke belangen.
 • Afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.
   

Waarom bemiddeling gebruiken als alternatief voor juridische procedures?

Er zijn verschillende redenen waarom bemiddeling een aantrekkelijk alternatief kan zijn voor juridische procedures bij arbeidsconflicten. Ten eerste is het proces sneller en minder duur. Bij Professionele Mediators is er geen wachtlijst, waardoor u direct aan de slag kunt. Bij een gerechtelijke procedure duurt een uitspraak vaak maanden en er is de mogelijkheid van hoger beroep.

Ten tweede kan mediation helpen om de relatie tussen de partijen te behouden of te verbeteren. Doordat beide partijen in gesprek gaan met elkaar, is beter te begrijpen waarom de andere partij bepaalde beslissingen heeft genomen. 
 

Hoe werkt mediation bij arbeidsconflicten?

Zowel de werkgever als de werknemer kan een verzoek tot mediation indienen. De mediator gaat in gesprek met beide partijen, meestal in een apart en vertrouwelijk voorgesprek met ieder, voor de partijen met elkaar in gesprek gaan onder begeleiding van de mediator. Samen wordt er gewerkt aan een duurzame oplossing waar beide partijen in ieder geval zo tevreden als mogelijk mee zijn. De oplossing wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Deze overeenkomst is bindend en kan worden afgedwongen als een van de partijen zich niet aan de overeenkomst houdt.
 

Voordelen van mediation

Mediation biedt een aantal voordelen bij het oplossen van arbeidsconflicten. Dit zijn enkele voordelen:

 1. Snellere oplossing: In veel gevallen kan een mediationtraject in enkele weken worden afgerond, terwijl een gerechtelijke procedure vaak langer duurt.
 2. Lagere kosten: Doordat er geen advocaatkosten en gerechtskosten zijn, kost een mediationtraject minder.
 3. Betere communicatie: Doordat beide partijen met elkaar in gesprek gaan, kunnen ze samenwerken om een oplossing te vinden.
 4. Behoud van de relatie: Bemiddeling kan helpen om de relatie tussen de partijen te behouden of te verbeteren. Dit kan vooral belangrijk zijn in gevallen waarin de partijen in de toekomst moeten samenwerken.
   

Schakel Professionele Mediators in

Is mediation iets voor u? Test het direct met onze zelftest van Rechtspraak.nl of neem contact op voor meer informatie. Liever meteen een afspraak inplannen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

 arbeidsmediation juridische stappen
Direct contact opnemen
Tel: 085-9021900
info@professionelemediators.nl
Vraag een vrijblijvend introductiegesprek aan
« Vorige | Terug naar het overzicht | Volgende »

Professionele Mediators Nederland