Gaat u scheiden en heeft u minderjarige kinderen? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan te maken. Dit plan maakt u doorgaans samen met een mediator (of advocaat) die het laat indienen bij de rechtbank.
Hoe u de omgang met uw kinderen en elkaar wilt vormgeven is een belangrijke beslissing. Er zijn grofweg twee manieren; co-ouderschap of een omgangsregeling. Wat de verschillen en overeenkomsten zijn, leggen we in deze blog uit.
Bij co-ouderschap is de verdeling van de tijd met de kinderen nabij de 50-50. Dit kan betekenen dat de kinderen bijvoorbeeld één week bij de vader en één week bij de moeder zijn (week op week af). Wat vaker wordt voor co-ouderschap gekozen bij oudere kinderen, omdat zij makkelijker een week zonder de andere ouder kunnen dan jongere kinderen.
Naast het week op week af schema bestaan er meerdere mogelijkheden om co-ouderschap vorm te geven. Een mediator zal met u bespreken om in ieder geval de vrije tijd en de zorg voor de kinderen zoveel mogelijk 50-50 te verdelen tussen de ouders. Op deze manier zijn beide ouders voor een deel verantwoordelijk voor de zorg, maar hebben ze ook evenveel vrije tijd met de kinderen.
Ook een tweewekelijks schema is mogelijk. Bijvoorbeeld maandag tot woensdagmiddag bij de ene ouder en woensdagmiddag tot vrijdagmiddag bij de andere ouder. De vrije tijd en zorg zijn dan om en om. Dit tweewekelijkse schema wordt iedere twee weken gewisseld, zodat bijvoorbeeld beide ouders de kinderen af en toe op de woensdagmiddag hebben.
Een voorwaarde voor co-ouderschap is dat beide ouders goed met elkaar kunnen overleggen. Als de zorg gedeeld wordt, is er namelijk meer overleg nodig dan wanneer de kinderen op één adres blijven wonen.
Het uitgangspunt bij een co-ouderschap regeling is dat het ouderschap zo gelijkwaardig mogelijk is. Beide ouders zijn doorgaans aanspreekpunt voor de school, gaan naar rapportbesprekingen, beslissen samen over de belangrijke zaken en werken vaak minder dan fulltime om een deel van de zorg op zich te kunnen nemen.
Verder wordt er bij co-ouderschap regelmatig gekozen om te werken met een kinderrekening. Beide ouders storten een bedrag op de kinderrekening. Deze rekening wordt vervolgens gebruikt om de kosten voor de kinderen te betalen.
Bij een omgangsregeling worden de kinderen bij één ouder, vaak de moeder, ingeschreven en verblijven ze daar het merendeel van de tijd.
Het meest gebruikelijke is dat de kinderen dan één weekend per twee weken naar de andere ouder gaan, eventueel aangevuld met een doordeweekse middag of avond.
Voor een omgangsregeling wordt vooral gekozen als er in het huwelijk ook al sprake was van een ongelijke verdeling van de zorg voor de kinderen. Dit komt vaak voor als één van de ouders fulltime werkt en de andere ouder parttime of niet werkt.
Vroeger was het gebruikelijk om te kiezen voor de omgangsregeling. Dit omdat de man doorgaans fulltime werkte en de vrouw zorgde voor de kinderen.
In dit geval was het kiezen voor een omgangsregeling een logische keuze. De vrouw was reeds gewend om de zorg voor de kinderen op zich te nemen en de man was doordeweeks voornamelijk aan het werk.
Tegenwoordig wordt nog steeds voor de omgangsregeling gekozen (bijvoorbeeld) als de ene ouder (veel) meer werkt dan de andere ouder.
De verzorgende ouder blijft dan meer in deze rol en neemt doorgaans ook het kopen van kleding en andere spullen voor zijn/haar rekening. De verzorgende ouder ontvangt kinderalimentatie (en soms partneralimentatie) van de andere ouder om de zorg te kunnen betalen.
Zoals u hierboven hebt gelezen zitten er nogal wat verschillen tussen de twee regelingen. De belangrijkste verschillen tussen co-ouderschap en omgangsregeling zijn in grote lijnen:
Co-ouderschap | Omgangsregeling |
---|---|
Verzorging kinderen 50-50 verdeeld | Één verzorgende ouder |
Stabiele relatie tussen ouders | Soms minder stabiele relatie tussen ouders |
Beide ouders werken parttime | Een ouder werkt fulltime en een parttime of niet |
50-50 verdeling kinderbijslag | Een ouder krijgt kinderbijslag |
Beide ouders participeren in verplichtingen rondom school | Een ouder participeert (of beide ouders participeren) in verplichtingen rondom school |
Komen u en uw partner er niet uit met het kiezen van de juiste regeling? Professionele Mediators kan helpen bij het maken van de juiste keuzes voor u en uw kinderen. Kijk voor meer informatie op onze echtscheiding pagina . U kunt direct contact opnemen via 085-9021900 of via het contactformulier .