Blog

Voordelen van mediation op een rij

Mediation wint al jaren aan populariteit. En met goede reden! Mediation is een informele manier om conflicten zonder een rechter op te lossen. In situaties als echtscheidingen en arbeidsconflicten is mediation tegenwoordig heel gebruikelijk. Dit komt door de vele voordelen en de vaak positieve uitwerking. 

085-9021900

Benieuwd welke voordelen dit zijn? Wij sommen er een aantal op in deze blog.
 

Voor wie is mediation?

Mediation is er voor iedereen die in een conflict is beland. Hierbij gaat het om zowel persoonlijke als zakelijke geschillen.
 

Persoonlijke conflicten

Bij persoonlijke 'conflicten' wordt al snel gedacht aan bijvoorbeeld een echtscheiding. Mediation is een geschikte methode om hierin te bemiddelen. Door middel van goed overleg komen er gezamenlijke afspraken tot stand, waar beide partijen wat aan hebben. 

Daarnaast is mediation ook toe te passen wanneer het alleen gaat om een ouderschapsplan en bij personen die betrokken zijn bij erfenisverdelingen, bewindvoering, mentorschap en ondercuratelestelling. Maar ook persoonlijke conflicten die niet onder familiezaken vallen kunnen opgelost worden door mediation. Denk hierbij aan bijvoorbeeld geschillen tussen buren of vrienden.
 

Zakelijke geschillen

Op zakelijk gebied kan mediation uitkomst bieden als er een conflict is tussen een medewerker en een werkgever.
 
Mediation biedt daarnaast ook oplossingen voor geschillen tussen bijvoorbeeld managers, directieleden en bedrijfseigenaren. Hierbij kan het doel van mediation zijn om een zakelijke relatie te herstellen of een relatie met wederzijdse goedkeuring te beëindigen. 
 

Voordelen mediation

De snelle opkomst van mediation is te danken aan de voordelen die het oplevert. Hieronder hebben wij acht voordelen van mediation op een rijtje gezet. 

1.    Behoud van de relatie

Iedereen kent de verhalen van scheidingen die tot in een rechtszaal uitgevochten worden. Het probleem is dat kinderen hier meestal de dupe van zijn en daarbij gedwongen worden partij te kiezen.

Ook na de echtscheiding blijft u ouders van uw kinderen. Het behouden van een goede relatie is een belangrijk argument om mediation in te schakelen.

Een mediator zorgt er namelijk voor dat ouders weer on “speaking terms” komen en verder kunnen. Zo kan de relatie normaal voortgezet worden en blijven de kinderen buiten schot.

Mediation zorgt ook voor behoud van een zakelijke relatie. Wordt een arbeidsconflict of zakelijk geschil opgelost? Dan wilt u na het geschil toch ook op een normale manier samen blijven werken?

2.    Win-win situatie

Middels mediation zoeken partijen win-win oplossingen. Uiteindelijk hebben beide partijen het gevoel “gewonnen” te hebben. Hierdoor zijn de oplossingen over het algemeen beter en langer houdbaar dan wanneer een derde de oplossing ‘oplegt’, zoals in een rechtszaak.

3.    Het besparen van tijd

In arbeidskwesties wordt vaak voor mediation gekozen, omdat een traject bij de mediator sneller gaat dan een procedure bij de rechtbank. Bij de mediator duurt een traject doorgaans maximaal zes weken, terwijl een procedure bij de rechtbank maanden kan duren, uiteraard afhankelijk van de eisen van beide partijen.

Een mediator zoekt de gulden middenweg in de belangen van de betrokkenen. Daardoor wordt het geen heen en weer strijd zoals in een rechtszaak. Zo wordt het einddoel van het traject veel sneller behaald. 

4.    Besparen van geld

Een mediator is een goedkopere manier om het doel te behalen dan het inhuren van een advocaat. Dit komt doordat er voor mediationgesprekken maar één mediator nodig is, terwijl bij rechtszaken twee advocaten nodig zijn. Hierdoor hoeft er maar één rekening door beide partijen betaald worden. Daarnaast is de looptijd van het traject korter, daardoor vallen de kosten lager uit.

5.    Invloed op de uitkomst

Door te kiezen voor mediation heeft u meer invloed op de uitkomst van het traject. Dit in tegenstelling tot een gerechtelijke procedure. Hierbij bent u namelijk afhankelijk van de uitspraak van de rechter en is er vaak één verliezer. 

Neem bijvoorbeeld het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Een mediator helpt de gulden middenweg te vinden tussen de wensen van de werkgever en werknemer. Hierdoor worden in de overeenkomst de belangen van beide partijen behartigd.

6.    Beide partijen zijn oplossingsgericht

Doordat beide partijen uit het geschil vrijwillig meedoen aan het traject, betekent dit dat beide partijen daadwerkelijk op zoek zijn naar een oplossing. Hierin is dus altijd een compromis te sluiten of er is een heel andere oplossing mogelijk dan men voor mogelijk hield en dit zorgt voor een positiever traject dan een gerechtelijke procedure. 

7.    Informele sfeer

Mediation heeft een informele sfeer. Gesprekken worden op normaal niveau gevoerd; geen juridische taal en geen communicatie via advocaten. Een mediator houdt natuurlijk wel rekening met de wet en regelgeving, maar kijkt voornamelijk naar de regels die beide partijen met elkaar willen afspreken.

8.    Aandacht voor emoties

Tijdens mediation wordt naast de zakelijke kant ook aandacht besteed aan de emotionele kant van een conflict. Zo wordt gezorgd dat beide partijen achter de besluiten staan en de relatie hersteld kan worden. Hierdoor kunnen beide partijen de sessies met een goed gevoel afsluiten.
 

De voordelen van mediation zelf ervaren? 

Bent u verwikkeld in een arbeidsconflict of zit u midden in een echtscheiding? Is het daarbij van belang dat relaties in stand worden gehouden en dat er een oplossing komt voor beide partijen? Schakel dan een mediator in.

Vraag een vrijblijvend een introductiegesprek aan via ons contactformulier. Wij helpen u graag!

Neem contact opDirect contact opnemen
Tel: 085-9021900
info@professionelemediators.nl
Vraag een vrijblijvend introductiegesprek aan
« Vorige | Terug naar het overzicht | Volgende »

Professionele Mediators Nederland

 
Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies.
Dit doen wij uitsluitend voor statistische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze Disclamer & Privacyverklaring bekijken!