Soorten mediation

Welke soorten mediation zijn er?

Bij Professionele Mediators vinden we het erg belangrijk dat u weet welke soorten mediation wij aanbieden, zodat u een vorm kunt kiezen die bij u past. Onze diensten kunnen worden onderverdeeld in zeven categorieën, als we 'algemene' mediation of bemiddeling voor het gemak meetellen. De meeste mensen denken bij mediation direct aan mediation bij een echtscheiding of een arbeidsconflict , maar mediation kan bij meerdere situaties worden ingezet waarbij de vormen verschillen in benadering. 

Algemene mediation of bemiddeling

Middels mediation of bemiddeling komt u in één of meerdere gesprekken met de andere partij tot een oplossing voor uw conflict waar u zich beiden in kan vinden. Het gesprek wordt gefaciliteerd door een onafhankelijke mediator/bemiddelaar. Wat specifiek anders aan bemiddeling is, kunt u vinden op de aparte pagina 'Bemiddeling' op deze website (onder de knop Diensten).

Een belangrijke voorwaarde voor mediation (en bemiddeling) is dat u en de partij waar u een conflict mee heeft, bereid zijn om te praten over het conflict en samen op zoek te gaan naar een oplossing. 

Bel 085-9021900

Familie mediation

In vrijwel alle families wordt er weleens ruzie gemaakt. In de regel stellen deze ruzies niet zoveel voor en kunnen ze onderling worden opgelost. Er zijn echter ook situaties waarin een conflict binnen de familie zo erg uit de hand loopt dat jullie er alleen niet meer uitkomen. Om te voorkomen dat de familie uiteenvalt, is het verstandig om een mediator in te schakelen en zo het conflict op te lossen. 

Business mediation

Een veel voorkomende situatie is dat bedrijven kiezen voor mediation wanneer er sprake is van een geschil. Dit komt doordat de kosten van een advocaat vaak hoog zijn en de oplossingen die bij mediation naar voren komen beter aansluiten bij ieders belangen. Mediation die wordt ingezet bij een zakelijk geschil wordt ook wel business mediation genoemd. De mediation vindt plaats binnen een bedrijf (als er verschillende afdelingen of gremia betrokken zijn) of tussen organisaties.

Onderwijs mediation

Samenwerking en onderling vertrouwen zijn onmisbaar binnen het onderwijs. Mediation is dan ook een waardevol instrument om spanningen en conflicten bespreekbaar te maken. Mediation in het onderwijs kan worden toegepast om de onderlinge samenwerking te verbeteren, teamconflicten bespreekbaar te maken of om problemen met ouders op te lossen. 

Overheid mediation

Voor de overheid is een goede relatie met de burger van groot belang. Besturen gaan efficiënter te werk en worden effectiever als de burger achter de plannen kan staan. Om bezwaarzaken of beroepszaken te voorkomen of conflicten bespreekbaar te maken en duurzaam op te lossen, is overheid mediation een goed en relatief betaalbaar middel. 

Arbeidsmediation

Wanneer mensen met elkaar samenwerken kunnen er conflicten ontstaan. Als partijen er samen niet uitkomen kan er een arbeidsconflict ontstaan. Een verstoorde arbeidsrelatie kan negatieve gevolgen hebben voor de sfeer op de werkvloer en kan zelfs op den duur leiden tot ziekmeldingen. In dit soort gevallen kan arbeidsmediation  helpen de onderlinge samenwerkingsrelatie te herstellen. 

Mediation echtscheiding 

Gaan u en uw partner scheiden, dan zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. De emoties zitten vaak hoog, waardoor het lastig kan zijn om goede en duidelijke afspraken met elkaar te maken. Tijdens echtscheiding mediation wordt er aandacht besteed aan zowel de zakelijke als emotionele kanten van de kwestie. Hierdoor wordt uw relatie (als ouders) hersteld en is er voor iedereen sprake van een betere afsluiting van de situatie. 

Contact

Heeft u te maken met een conflict dat past bij één van deze vormen van mediation? Of wilt u graag meer weten over een bepaalde soort mediation? Neem dan contact op met Professionele Mediators en vraag naar de mogelijkheden. We staan u graag te woord. 

Professionele Mediators Nederland

 
Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies.
Dit doen wij uitsluitend voor statistische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze Disclamer & Privacyverklaring bekijken!