Een scheiding kan een ingrijpende en verwarrende periode zijn voor u en uw partner. Vooral als een scheiding niet verloopt zoals zou moeten of u zou willen, is het erg zwaar. Tijdens een scheiding kunnen verschillende aspecten meespelen. Denk aan een scheiding waarbij het belang van de kinderen voorop staat, denk aan een koophuis of scheiden met pensioenverdeling. De pensioenverdeling speelt namelijk een belangrijke rol bij de scheiding. Het komt wel eens voor dat mensen niet weten hoe ze de verdeling van een pensioen bij een scheiding moeten aanpakken. Een mediator kan hierbij duidelijkheid scheppen.
Binnen twee jaar na de echtscheiding dient u uw pensioenfondsen in te lichten over uw echtscheiding en over de verevening of andere afhandeling van uw pensioen. Als u langer dan twee jaar wacht, dan vervalt de verplichting van uw pensioenfonds om bijvoorbeeld de verevening uit te voeren. Dan moet u de verdeling later zelf uitvoeren. Er zijn verschillende regels met betrekking tot de verdeling van uw pensioen. Ook zijn er diverse pensioenvormen, zoals een ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen/partnerpensioen die een rol spelen bij een scheiding. Het is dus erg belangrijk om te weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd en wat in uw situatie de meest redelijke verdeling oplevert.
Om u ondersteuning te bieden in uw scheiding en te voorzien van het beste advies met betrekking tot de richting van uw pensioenverdeling, raden wij aan om te kiezen voor een mediator. De mediator zal bemiddelen in uw scheiding en aangeven hoe de pensioenverdeling tot stand kan komen. Hiermee wordt voorkomen dat u of uw partner iets misloopt en het bewerkstelligt dat alles eerlijk verdeeld wordt.
Bent u van plan om te scheiden met een pensioenverdeling die speelt en wilt u hier het beste advies over krijgen? Neem dan contact op met Professionele Mediators en vraag naar de mogelijkheden. Wij helpen u graag!