exit-mediation

Exit mediation bij voorgenomen ontslag

Wanneer werkgever en/of werknemer de arbeidsrelatie niet willen voortzetten, kunnen zij ervoor kiezen om exit mediation in te zetten. Deze vorm van mediation kan worden ingezet bij alle situaties waarin werkgever en werknemer besluiten dat het beter is om uit elkaar te gaan. U komt dan tot een einde van de arbeidsrelatie met wederzijds goedvinden.  Het doel is duidelijk (namelijk op een nette manier uit elkaar), maar de afspraken daarover nog niet.

Wanneer kies je voor exit mediation?

Er zijn diverse situaties denkbaar waarbij exit mediation zeer geschikt is, bijvoorbeeld:

  • Wanneer er sprake is van ontslag met wederzijds goedvinden, maar de afspraken over o.a. een vergoeding zijn niet akkoord of nog niet gemaakt
  • De werknemer overweegt de arbeidsrelatie op te zeggen, maar wil recht op WW houden
  • De werkgever wil opzeggen
  • Bij (de wens tot) ontslag op staande voet door werkgever, maar er is twijfel of dit ontslag wel zal stand houden

Wat is exit mediation?

Bij exit mediation krijgen werknemer en werkgever de kans om met elkaar in gesprek te gaan en afspraken te maken over het beëindigen van hun arbeidsrelatie. Het doel van de mediation is om tot afspraken te komen waar beide partijen achter kunnen staan. Zo kunnen werknemer en werkgever op een goede manier met elkaar spreken en is de kans dat negatieve gevoelens, zoals wrok, overblijven veel kleiner.

Door te kiezen voor de begeleiding van een ervaren, onafhankelijke mediator, lopen dit soort gesprekken in de regel beter dan wanneer het een gesprek alleen tussen werknemer en werkgever is. Dit is zeker het geval als er sprake is van een arbeidsconflict of een verstoorde communicatie tussen beide partijen. Doordat mediation ruimte creëert voor overweging en overleg, worden er geen overhaaste beslissingen genomen. Mediation is altijd op basis van vrijwilligheid, de gesprekken zijn geheim en in eerste instantie bent u niet gebonden aan toezeggingen e.d.. Pas wanneer de gemaakte afspraken wederzijdse instemming hebben, wordt een vaststellingsovereenkomst getekend en dienen beide partijen zich aan deze afspraken te houden. 

Contact

Heeft u als werknemer of werkgever besloten om de arbeidsrelatie te beëindigen en wilt u hiervoor exit mediation inzetten? Of heeft u een vraag over één van onze andere diensten? Neem dan contact op met Professionele Mediators en vraag naar de mogelijkheden. We staan u graag te woord. 

Professionele Mediators Nederland