De overheid heeft veel belang bij een goede relatie met de burger. Besturen gaat immers veel efficiënter en wordt veel effectiever als de burger „meewerkt''. Om bezwaarzaken te voorkomen of om conflicten bespreekbaar te maken en snel en duurzaam op te lossen, is mediation een goed middel.
Hoog succespercentage mediation binnen de overheid
Een verschil tussen de overheid en het bedrijfsleven is dat de overheid uitvoering geeft aan regelgeving en beleid. Daarnaast is de besluitvorming anders dan in het bedrijfsleven. Mediations tussen overheid en burger of bedrijf kennen een hoog succespercentage.
Ook interne geschillen kunnen opgelost worden middels mediation. Conflicten tussen ambtenaren worden steeds vaker en succesvol door middel van mediation opgelost. Hierdoor ontstaan minder procedures en worden medewerkers meer tevreden en is er bijvoorbeeld minder ziekteverzuim.
Mediation kijken naar de echte belangen
Conflicten worden vaak vertaald in (juridische) standpunten. Er wordt niet meer ècht gekeken naar elkaar, de situatie verhardt en er lijkt geen oplossing meer mogelijk. ledere partij lijkt te gaan voor eigen gewin, maar zou u niet liever komen tot een oplossing van de situatie? In het mediationproces staan de èchte belangen centraal. Vragen die een rol spelen bij een mediation kunnen zijn:
- We kunnen (bijvoorbeeld als overheid met 1 of meerdere burgers) niet meer met elkaar praten omdat het conflict te hoog is opgelopen. Hoe kunnen we met elkaar verder?
- Hoe kunnen we terug naar een situatie waarin we vanuit elkaars kwaliteiten en begrip voor elkaar, kunnen kijken naar een mogelijke oplossing?
- We hebben een conflict over een bestemmingsplan, bouwplan. Hoe komen we tot een oplossing?
- Er is geen verschil van opvatting tussen management en team over de door te voeren vernieuwing, toch zijn we elkaar in de loop van het proces kwijt geraakt. Wat nu te doen?
- De gemeente wil mij niet laten re-integreren op een passende functie. Hoe kom ik weer in gesprek?
Voor beide partijen kan een conflict leiden tot een groot en ingrijpend verlies. Als de rechter er aan te pas moet komen, leidt dit tot hoge kosten, lang lopende conflictsituaties en dikwijls schade aan beide kanten. Door tijdig te kiezen voor mediation kan het anders lopen.
Mediation iets voor u?
Doe een zelftest
.
Deze test is afkomstig van
www.rechtspraak.nl
en wordt door de mediation-functionaris van het gerecht gebruikt.
Mediationproces
De mediator helpt partijen om weer met elkaar in gesprek te komen en samen een oplossing te bedenken waar u beiden achter kunt staan. De stappen die doorlopen worden bij een mediation zijn:
- Eerst wordt informatie gegeven door de mediator.
- U kunt wel of niet instemmen met de voorgestelde gang van zaken (u beslist of u bereid bent het proces aan te gaan).
- Vervolgens wordt gewerkt aan het zichtbaar maken van het gezamenlijk belang en de belangen (wensen) in zijn algemeenheid.
- Opties en mogelijk oplossingen worden gegenereerd. Hierbij komen we zoveel mogelijk tegemoet aan alle belangen
- Uiteindelijk volgt bij overeenstemming over de oplossing, het opmaken van de vaststellingsovereenkomst of het vastleggen van de oplossing in een andere vorm. Daarna wordt de mediation afgerond.
Neem contact op