Blog

Scheiden zonder advocaat

Gaat u scheiden? Dan moeten er ondanks alle emoties, veel zaken geregeld worden. Alle inhoudelijke zaken kunt u zonder advocaat vastleggen. Denk hierbij aan een regeling met betrekking tot het huis of uw pensioen. Dat scheelt u veel tijd en geld. We leggen u daarom graag uit wat de mogelijkheden zijn als u wilt scheiden zonder advocaat.

Alleen voor het indienen van het verzoekschrift bij de rechtbank is nu nog een advocaat nodig. Dat is wettelijk bepaald. In het traject daar naartoe wordt geregeld wat uw beslissingen zijn over belangrijke zaken. Dat kunt u doen met behulp van een mediator . De mediator begeleidt de gesprekken en stelt het echtscheidingsconvenant op.

085-9021900
 

Wilt u er samen goed uitkomen? 

Neem dan contact op met Professionele Mediators. Een ervaren echtscheidingsmediator bij u in de buurt neemt op zeer korte termijn contact met u op.

Waarom scheiden zonder advocaat?

Als u gaat scheiden, moeten er veel zaken geregeld worden. Hoewel u niet meer samen verder gaat, moeten er wel duidelijke afspraken gemaakt worden. Denk hierbij aan de verdeling van de inboedel, het huis en de financiën. Als u samen kinderen heeft, dan moeten er zeker ook met betrekking tot de kinderen goede afspraken worden gemaakt.

Afspraken maken gaat het beste als u samen in gesprek bent. Een mediator begeleidt de gesprekken. Hij of zij leidt u door alle belangrijke punten en beslissingen en zorgt er zo voor dat er afspraken gemaakt worden waar alle partijen zich in kunnen vinden. Daarnaast stelt de mediator de tekst van het echtscheidingsconvenant op.

Wanneer ieder een advocaat inschakelt, dan wordt er doorgaans vooral tegen elkaar ‘gestreden’. Dit kan een langdurig traject worden. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat er afspraken opgelegd worden waar u niet achter staat. Het is bovendien een kostbare aangelegenheid.

Wat is het voordeel van een mediator?

Een mediator begeleidt de gesprekken en zorgt er in nagenoeg 100% van de trajecten voor dat u er samen uitkomt. Tijdens de mediation is er altijd ruimte voor de emotionele kant van de scheiding. Het is middels onderzoek bewezen dat afspraken die samen gemaakt worden, langer houdbaar en duurzamer zijn dan afspraken die bijvoorbeeld door de rechtbank opgelegd worden. Verder is een traject bij een mediator doorgaans goedkoper dan een traject met 2 advocaten. In sommige gevallen is er zelfs subsidie mogelijk waardoor u naast de rechtbankkosten (griffierecht) alleen een kleine eigen bijdrage betaalt voor het hele traject. Indien u nog ‘redelijk’ met elkaar kunt overleggen, kan een scheiding snel geregeld zijn, waardoor u beiden weer verder kunt met uw eigen leven.

Neem contact opDirect contact opnemen
Tel: 085-9021900
info@professionelemediators.nl
Vraag een vrijblijvend introductiegesprek aan
« Vorige | Terug naar het overzicht | Volgende »

Professionele Mediators Nederland