Blog

Een familieruzie oplossen: 5 tips

Conflicten binnen de familie komen helaas vaker voor dan u zou denken. Familieleden heeft u niet voor het uitkiezen en als jullie elkaar niet goed liggen, kunnen de gemoederen al snel hoog oplopen.

Veel familieruzies ontstaan door onbegrip, te hoge verwachtingen en elkaar niet werkelijk zien. Er wordt vaak laconieker met elkaar omgegaan, waardoor er gemakkelijk frustraties en irritaties kunnen ontstaan. 

Met uw familie bent u levenslang verbonden in tegenstelling tot collega’s of kennissen en daarom is het wel zo fijn om samen door één deur te kunnen. 

Om deze reden geven we in deze blog 5 tips over hoe u een familieruzie het beste kunt oplossen.

085-9021900
 

1. Ga na wat uw aandeel in het conflict is

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat uw aandeel in het conflict is. Het gaat hierbij niet om de schuldvraag, maar om uw bijdrage aan het conflict. Ruzie maakt u immers niet alleen.

Zodra u uw aandeel in het conflict inzichtelijk hebt gemaakt, kunt u nagaan of er verandering vanuit uw kant mogelijk is. Vraag uzelf af wat u eventueel anders kunt doen om de ander tegemoet te komen. 
 

2. Bekijk de situatie van een afstand

Vervolgens is het nuttig om de situatie van een afstand te bekijken. Ga met een helicopterview na wat er nu werkelijk gebeurd is en op welk punt het precies mis is gegaan.

Wat doet de ander waardoor u zich bijvoorbeeld irriteert? Is dit iets wat u herkent van eerdere situaties? Zodra u hier een patroon in ziet, kunt u hier ook beter op anticiperen in de toekomst. 

3. Welke behoefte wordt niet vervuld?

Achterhaal welke behoefte niet vervuld wordt. Waarin werd u geraakt? En welke emotie speelde er? Achter boosheid of teleurstelling zit namelijk altijd een behoefte die niet wordt vervuld. Het is belangrijk om erachter te komen welke behoefte dat in uw geval is. 

In familieconflicten is een incident vaak slechts de druppel die de emmer doet overlopen en speelt er meer. ‘Hij doet altijd dit’ of ‘Zij luistert nooit’ zijn signalen dat er meer aan de hand is en dat er al langer behoeftes niet worden gezien of opgemerkt. 

4. Onderzoek uw oordeel

Heeft u een oordeel over iemand binnen uw familie? Onderzoek dan eerst of dit oordeel valide is. Misschien heeft de ander toch wel zijn best gedaan? Of had de ander de beste intenties? Kon de ander niet anders?

Door uw oordeel te onderzoeken, kunt u wat meer begrip krijgen voor de ander waardoor u wat milder wordt.

5. Bespreek uw gevoel

Als u vervolgens het gesprek aangaat, is het van belang dat u vanuit uzelf redeneert. Geef uw eigen gevoel over de situatie aan en wijs niet naar de ander. Op deze manier kan de ander makkelijker voor u open staan en u beter horen. 

Hiervoor biedt bijvoorbeeld geweldloze communicatie concrete handvatten. Allereerst vertelt u objectief wat er gebeurd is. Vervolgens geeft u aan hoe dit voor u voelde en daarna welke behoefte er niet wordt vervuld. Tenslotte kunt u vragen hoe dit is om te horen voor de ander. 

Een 'eenvoudig' voorbeeld: ‘U heeft mijn auto geleend en met een lege tank teruggezet. Ik was echt boos toen ik de volgende ochtend naar het werk moest en eerst nog om moest omrijden om te tanken. Ik kwam hierdoor gestrest en bijna te laat op mijn werk. In zo’n geval voel ik me niet serieus genomen. Hoe is dat voor u om te horen?’

Komen jullie er samen niet uit?

Mocht u zelf betrokken zijn geraakt bij een familieruzie en komen jullie er samen niet meer uit? Dan kunt u natuurlijk ook altijd een mediator inschakelen om het gesprek te begeleiden. 

Wij helpen u en uw familie of een specifiek familielid, graag verder om samen tot een geschikte oplossing te komen waar alle partijen zich in kunnen vinden. U kunt direct contact met ons opnemen via 085-9021900 of via ons contactformulier .

Neem contact op



Familieruzie oplossen
Direct contact opnemen
Tel: 085-9021900
info@professionelemediators.nl
Vraag een vrijblijvend introductiegesprek aan




« Vorige | Terug naar het overzicht | Volgende »

Professionele Mediators Nederland