Blog

Culturele diversiteit en arbeidsconflicten: omgaan met verschillende perspectieven in mediation

De werkvloer is steeds vaker cultureel divers. Dit brengt veel voordelen met zich mee, maar soms leiden verschillende culturele perspectieven ook tot arbeidsconflicten. Mediation biedt op dat moment een mogelijkheid om op een juiste manier met de culturele verschillen om te gaan en om conflicten op te lossen op een manier die recht doet aan verschillende achtergronden en perspectieven.

Culturele verschillen en conflicten op de werkplek

Wanneer mensen met verschillende culturele achtergronden samenwerken, kunnen misverstanden, communicatieproblemen en conflicten ontstaan. Verschillende opvattingen over hiërarchie, communicatiestijlen, besluitvorming, arbeidsethos en zelfs taalbarrières kunnen de bron zijn van onenigheid op de werkvloer. Deze misverstanden kunnen escaleren tot arbeidsconflicten. Dit doet de sfeer, productiviteit en samenwerking binnen een organisatie geen goed.

Rol van mediation

Door een mediator in te schakelen kan er op een gestructureerde manier om gegaan worden met conflicten op de werkvloer. Een mediator is een neutrale partij die beide partijen helpt om met elkaar in gesprek te gaan. Ook kan de mediator ondersteunen bij het begrijpen van onderliggende culturele elementen die het conflict beïnvloeden.

Wanneer mediator inschakelen?

Een mediator kan ingeschakeld worden wanneer u er samen niet meer uitkomt. Met behulp van mediation kan er gewerkt worden aan een duurzame oplossing waarbij (als dit mogelijk is) er ook nog met elkaar gewerkt kan worden in de toekomst. In sommige gevallen is de professionele relatie niet meer te redden. In dat geval wordt dat ook besproken tijdens mediation.

Voorwaarden van mediation:

  • Mediation is op vrijwillige basis. U kunt op elk moment stoppen.
  • Afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.

Begrip en respect bevorderen

In een veilige omgeving kunnen betrokkenen hun standpunten delen. De mediator ondersteunt in het begrijpen van elkaars perspectieven zowel op cultureel gebied als op zakelijk gebied. Hierbij wordt ook gekeken naar een oplossing op maat waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Herstellen van werkrelaties

Waar mogelijk richt mediation zich niet alleen op het oplossen van het directe conflict, maar ook op het herstellen van beschadigde werkrelaties. Het doel is om een werkomgeving te creëren waarin diversiteit wordt gewaardeerd en benut. 

Wat te doen bij een arbeidsconflict?

Wanneer u te maken krijgt met een arbeidsconflict kunt u op elk gewenst moment een mediator inschakelen. Vaak gebeurt dit pas wanneer u er samen niet meer uitkomt. Wanneer culturele diversiteit meespeelt kan een arbeidsconflict complexer zijn, maar mediation biedt een gestructureerde aanpak om met deze uitdagingen om te gaan. Uw mediator creëert een begripvolle omgeving waarin verschillende perspectieven worden erkend. Dit helpt bij het oplossen van conflicten.

Bij Professionele Mediators werken we uitsluitend met zeer ervaren MfN-geregistreerde mediators. Dit zorgt ervoor dat we kwaliteit kunnen waarborgen. Dankzij ons landelijke netwerk is er altijd een mediator bij u in de buurt. Neem contact met ons op voor meer informatie of om meteen een afspraak te maken.arbeidsconflict en culturele diversiteit
Direct contact opnemen
Tel: 085-9021900
info@professionelemediators.nl
Vraag een vrijblijvend introductiegesprek aan
« Vorige | Terug naar het overzicht | Volgende »

Professionele Mediators Nederland