Waar mensen met elkaar samenwerken, zal het altijd zo zijn dat er wel eens onenigheid voorkomt. U kunt bijvoorbeeld een meningsverschil hebben met uw leidinggevende. In de meeste gevallen is dit onderling snel op te lossen, maar er bestaan helaas ook situaties waarbij u er samen niet uitkomt en het uitmondt in een conflict. Een conflict met uw werkgever kan veel stress veroorzaken. In de regel brengt u veel van uw tijd door op uw werk en een arbeidsconflict kan behoorlijk invloed hebben op uw functioneren. Bovendien is de kans groot dat u de stress van het werk mee naar huis neemt. Onderzoek laat zien dat maar liefst 25 procent van het ziekteverlof het gevolg is van een arbeidsconflict. Lost u het niet binnen afzienbare tijd op, dan kan het zelfs overspannenheid of een burn-out tot gevolg hebben.
Er zijn tal van oorzaken waardoor u in een arbeidsconflict verwikkeld kan raken, denk aan het werk dat u moet uitvoeren of over de wijze waarop u functioneert. Het zou ook kunnen dat u zelf ontevreden bent, bijvoorbeeld over de manier waarop u bent/wordt behandeld of over de mogelijkheid om u te ontwikkelen binnen de organisatie. Ook kan een arbeidsconflict ontstaan doordat er sprake is van discriminatie, intimidatie of pestgedrag op de werkvloer.
Een arbeidsconflict met uw leidinggevende hoeft niet altijd een probleem te zijn. Het kan een positieve invloed hebben op de verhoudingen als u uw stem laat horen. Eventuele problemen kunnen worden uitgesproken en dat is dat. Het kan echter ook voorkomen dat een arbeidsconflict dreigt te escaleren. In dat geval doet u er goed aan om de hulp van een onafhankelijke partij in te schakelen. Mediation is hiervoor uitermate geschikt.
Niemand heeft er baat bij dat een arbeidsconflict escaleert. Uw leidinggevende niet, omdat het een negatief effect heeft op de sfeer en de productiviteit verslechtert. Uzelf ook niet, omdat het gevolgen kan hebben voor uw baan. Of de situatie nu wel of niet een ontslagprocedure als gevolg heeft, een arbeidsconflict veroorzaakt hoe dan ook veel stress voor alle betrokken partijen.
Steeds meer organisaties kiezen er daarom voor om in een vroeg stadium van een conflict mediation in te schakelen. Onder begeleiding van een ervaren mediator kunt u beiden de verstoorde communicatie weer oppakken. U gaat samen met uw leidinggevende in gesprek en in bijna alle gevallen lukt het om samen tot een oplossing te komen waar ieder zich in kan vinden. Vaak zijn één tot drie gesprekken voldoende om tot een passende oplossing te komen. Bovendien krijgt de arbeidsrelatie de kans om tijdens de mediation te herstellen. Zo kunnen u en uw leidinggevende weer op constructieve wijze met elkaar verder.
Zijn u en uw leidinggevende verwikkeld geraakt in een arbeidsconflict en vindt u het lastig om zelf een oplossing te vinden? Of wilt u graag meer weten over één van onze andere diensten? Neem dan contact op met Professionele Mediators en vraag naar de mogelijkheden. We staan u graag te woord.